Het geraamte van een organisatie betreft de verzameling strategische keuzes van leiders over hun organisatie van waaruit zij hun bedrijf of instelling hebben vormgegeven. Het geraamte zorgt onder andere voor stevigheid onder een organisatie. Maar het ligt niet vast en is aanpasbaar door gemaakte keuzes te herzien. Het geraamte is voor leiders dan ook cruciaal als sleutel naar het toekomstig succes van hun organisatie.
Strategische keuzes

De keuzes over bouwstenen zijn strategische keuzes, aangezien wijzigingen van die keuzes vaak niet eenvoudig door te voeren zijn in een organisatie. Maar ook omdat de keuzes bij elkaar bepalend zijn voor het toekomstig succes van een organisatie.

Als gevolg van aanzwellende turbulentie moeten die keuzes echter toch steeds vaker worden herzien en aangepast. In het verleden gemaakte keuzes dragen steeds minder bij aan toekomstig succes, wat om herziening van het geraamte vraagt.

Stel jij jezelf weleens de vraag welke strategische keuzes over jouw organisatie zijn gemaakt? En of die keuzes nog steeds de juiste zijn gezien wat zich allemaal binnen en buiten je organisatie voltrekt? Leveren jullie nog steeds de juiste producten en diensten, is de meerwaarde die je levert nog steeds relevant, beschik je over de juiste bedrijfsmiddelen en systemen, zijn de aanwezige kerncompetenties nodig in de toekomst, etc.? Hoe blijf je aantrekkelijk ten opzichte van wat anderen in de markt bieden?

Het is raadzaam om je dit soort vragen te stellen, omdat strategische keuzes cruciaal zijn voor het toekomstig succes van je bedrijf of instelling. Het regelmatig en op systematische wijze herzien van strategische keuzes over het geraamte is dan ook de essentie van next gen strategisch management. En dat is precies waar het geraamte uitkomst biedt.

Vensters