Martin Baai is een enthousiaste, energieke, breed geïnteresseerde verbinder die vanuit persoonlijk contact, gedreven door zorgvuldigheid, op zoek is naar potentie in organisaties. Hij draagt graag bij om het juiste perspectief te vinden voor medewerkers en organisaties en is gepassioneerd over het werken met multidisciplinaire teams met toekomstig succes als doel.

Martin Baai

Profiel

Als innovator van een grote culturele organisatie was Martin op verschillende niveaus op zoek naar een homogeen antwoord op de vraag ‘Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe?’ Hij vindt het leuk om van de verscheidenheid aan antwoorden die binnen een organisatie leven toe te werken naar een antwoord die door alle medewerkers onderschreven wordt en het mogelijk maakt om, vanuit een gezamenlijk vertrekpunt, met en voor klanten, stakeholders en businesspartners waarde toe te voegen.Profiel
Ervaring

Ervaring

Martin heeft veel ervaring met veranderprocessen in (culturele) organisaties. Hij leidde verschillende innovatieprojecten in vastzittende, conservatieve systemen. Bijvoorbeeld door de waardigheid van kunstenaars (medewerkers) hoog te houden en ruimte te vinden voor de veranderende behoeften van publiek (klanten) of de eisen van subsidienten (stakeholders) te vertalen naar doelen die de organisatie waardevolle kunstzinnige resultaten brengt in plaats van enkel het afvinken van een check box.

Martin heeft ervaring als MT lid bij CultuurSchakel, een netwerkorganisatie in Den Haag, met bedrijfsvoering in zijn portefeuille. Vraagstukken als diversiteit en inclusie, maar ook de implementatie van een nieuw CRM-systeem, vielen onder zijn verantwoordelijkheid. Hij heeft ook bestuurlijke ervaring in een maatschappelijk geëngageerde stichting.


Achtergrond

Martin begon zijn carrière als slagwerker, percussionist en dirigent in het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) en bij Joop van den Ende Theater Producties. Bij het RPhO bekwaamde hij zich (naast het slagwerk spelen) in het leiden van creatieve en leiderschapsworkshops voor kinderen, jongeren en bedrijven. Na zo’n 14 jaar ervaring als musicus verruilde hij het podium voor de functie van innovator bij dat orkest. De verbindende kwaliteiten die nodig zijn als musicus en workshopleider zette hij vanaf dat moment in achter de schermen. Hij werkte als artistiek en zakelijk verantwoordelijke aan hoogwaardige artistieke producties met de grootste dirigenten van de wereld. Tevens heeft hij veel aandacht besteed aan de strategische samenwerking tussen het orkest en haar businesspartners, wat onder andere resulteerde in aanzienlijk verbeterde processen en zakelijke overeenkomsten.

Tijdens het volgen van een verkorte MBA-opleiding bij Business School Nederland maakte hij kennis met het gedachtengoed van Straleno. Het boek Strategisch managen in turbulente tijden gaf Martin een theoretisch kader en de verdieping die hij zocht in datgene waar hij zijn handelen al langer op baseerde; de behoefte aan een holistische kijk op organisaties. Hij heeft zich in het najaar van 2021 aangesloten bij wat nadien Straleno is geworden.Achtergrond