Boekt je organisatie voldoende strategische vooruitgang? Krijgen de juiste strategische aandachtsgebieden van je organisatie voldoende aandacht? Wordt met de juiste focus gewerkt aan de toekomstige bloei van je organisatie? Dat is wat je vaststelt met de Strategische vooruitgangsmonitor, die je eenvoudig kunt toepassen als strategisch leiderschapstool in je organisatie.

Strategische vooruitgang

Hoe het tool werkt
Een strategisch leiderschapsteam kan de strategische vooruitgang vaststellen door dat te onderzoeken met de strategische vooruitgangsmonitor. Bij zo’n onderzoek worden allereerst leiders geselecteerd die een beeld zouden kunnen of moeten hebben omtrent de vooruitgang die in de achterliggende periode is geboekt. Het tool inventariseert:
- hun mening over de gerealiseerde vooruitgang bij de verschillende strategische aandachtsgebieden van hun organisatie;
- trends die leiders daarbij waarnemen;
- hoe belangrijk zij bepaalde vormen van vooruitgang vinden.
Geselecteerde deelnemers worden vanuit het online tool uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. Dat invullen duurt ca. 30-45 minuten. Na afloop daarvan ontvangen zij direct een persoonlijke rapportage over wat zij hebben ingevuld en wat dat zegt over de strategische vooruitgang die volgens hen is geboekt.
Nadat de laatste deelnemer de online vragenlijst heeft ingevuld, genereert het tool een overall rapportage met een beeld over de strategische vooruitgang zoals die door alle deelnemers tezamen wordt waargenomen. In dat rapport zijn alle individuele resultaten geanonimiseerd.
Door de individuele meningen van leiders te bundelen, verschaft de rapportage een geobjectiveerd beeld van een leiderschapsteam over de gerealiseerde strategische vooruitgang, maar ook inzicht in de kwetsbaarheden bij strategische aandachtsgebieden. Het tool verwerkt de beoordelingen in overzichtelijke rapportages. De rapportage op zichzelf is niet het doel, maar een middel om de uitkomsten met de deelnemers tezamen te bespreken en met elkaar vervolgacties vast te stellen en daar focus en prioriteit in aan te brengen.
Inzet van de strategische vooruitgangsmonitor
De monitor kan bij elke organisatie worden ingezet om de gerealiseerde strategische vooruitgang concreet, meetbaar en bespreekbaar te maken. Dat kan:
- Eenmalig, bij organisaties die verder niet werken met de Straleno Methodiek.
- Op regelmatige basis, om de strategische vooruitgang met een leiderschapsteam te monitoren en daar gedeelde bevindingen, conclusies en prioriteiten voor vervolgacties aan te verbinden.


Meerwaarde van de strategische vooruitgangsmonitor
Concreet verschaft deze monitor inzicht in:
- de mate waarin je organisatie vooruitgang boekt bij de verschillende strategische aandachtsgebieden;
- de verschillende meningen die daarover bestaan bij de deelnemers aan het onderzoek;
- de mate waarin leiders hun verschillende kerntaken goed uitvoeren bij het realiseren van strategische vooruitgang;
- prioriteiten voor het verbeteren van de strategische vooruitgang.
De rapportages die de monitor genereert fungeren in eerste instantie vooral als een spiegel voor de deelnemers. Ze weerspiegelen op een fraaie manier hun opvattingen. Maar de monitor doet meer dan dat! De monitor maakt inzichtelijk bij welke strategische aandachtsgebieden je organisatie het meest kwetsbaar is en toont prioriteiten voor het versterken van de strategische vooruitgang van je organisatie.
Voorbeeld uit de rapportage
Een voorbeeld van een uitkomst uit de collectieve rapportage van de strategische vooruitgangsmonitor zie je hiernaast.
Dit voorbeeld toont de tevredenheid van een leiderschapsteam over de strategische vooruitgang die is geboekt bij verschillende strategische aandachtsgebieden bij hun organisatie, waarbij de schaal van 1-10 loopt. Naast dit overzicht toont de monitor andere inzichten zoals de trends die daarbij worden gesignaleerd en welk type vooruitgang het meest belangrijk wordt gevonden. De monitor zoomt bovendien in op specifieke indicatoren, om inzichtelijk te maken waar de meeste vooruitgang wordt geboekt en waar die het meest kwetsbaar is.


De inzet van een facilitator
Bij het gebruik van de strategische vooruitgangsmonitor is het raadzaam om te werken met een facilitator die:
- Ervaring heeft met het toepassen van het tool.
- De rapportages kan interpreteren vanuit kennis over de achterliggende theorieën.
- Over vaardigheden beschikt om het gesprek met een leiderschapsteam over de rapportage te faciliteren om met elkaar tot gedeelde beelden en vervolgacties te komen.
Als je organisatie niet zelf beschikt over een facilitator, kun je daarvoor contact opnemen met een Straleno adviseur die bij je organisatie een Strategische vooruitgangsscan kan uitvoeren.
Licentie
Om met het tool te kunnen werken heb je een licentie nodig. Er zijn twee soorten licenties:
- Een gratis proeflicentie, uitsluitend te gebruiken door jezelf. Met die licentie krijg je een indruk van de vragen die worden gesteld, van de verschillende soorten uitkomsten die het tool genereert en van jouw eigen beeld over de strategische vooruitgang van de organisatie waarover je de vragen beantwoordt. Die persoonlijke rapportage ontvang je direct nadat je alle vragen hebt beantwoord.
- Een betaalde bundellicentie. Met deze bedrijfslicentie verkrijg je de mogelijkheid om een aantal onderzoeken uit te voeren. Bij elk onderzoek kun je verschillende deelnemers uitnodigen om de vragenlijst te beantwoorden. Elke deelnemer ontvangt direct na het invullen daarvan een persoonlijke rapportage met zijn/haar eigen beeld over de mate van strategische vooruitgang van de organisatie. Daarnaast genereert het tool een collectieve rapportage op basis van de beantwoording door álle deelnemers.
Straleno adviseurs beschikken over een bundellicentie. Als je een Straleno adviseur inschakelt, hoef je dus niet zelf met je organisatie een licentie aan te schaffen. Overweeg je om de strategische vooruitgang regelmatig te monitoren in de toekomst, dan is het wel raadzaam om daar een bedrijfslicentie voor aan te schaffen. Op die manier heb je in de toekomst zelf toegang tot onderzoeksresultaten uit het verleden.
